Artykuł reklamowy

3 najczęstsze błędy przy myciu lodówki.
Zobacz, czego unikać

W trakcie okresowych porządków, kiedy każdy przedmiot w domu jest przez nas czyszczony na błysk, pamiętajmy także o naszej lodówce. Lodówki należy co jakiś czas myć, gdyż są narażone na wiele brudu oraz nieprzyjemnego zapachu, spowodowanego, np. psującym się jedzeniem. Jeżeli nasza lodówka przez dłuższy czas nie będzie poddana wewnętrznemu czyszczeniu, jesteśmy narażeni na powyższe, nieprzyjemne doznania. A przecież trzymamy tam jedzenie. Warto wiedzieć, jak dobrze przeprowadzić operację kryptonim „Czysta lodówka”. Zobacz, jak wyczyścić swoją lodówkę na błysk i jak unikać związanych z tym błędów.

Niektóre lodówki wymagają także rozmrażania. Co jakiś czas, zwykle, gdy pokrywa lodu przekroczy grubość pół centymetra. Taka grubość może znacznie zwiększyć ilość zużywanego przez naszą lodówkę prądu – jest to ok. 10% więcej potrzebnej energii. Jednakże większość lodówek już nie wymaga od nas rozmrażania. Jeżeli masz nową lodówkę, typu no-frost,  nie musisz się obawiać. Jeśli jednak jest to starszy typ, z ekonomicznego punktu widzenia, lodówka będzie regularnie przysparzać dodatkowych kosztów. Za te pieniądze można, np. lepiej zaopatrzyć świeżo wyczyszczoną lodówkę!

Jeżeli nie masz jeszcze czego czyścić lub nie warto brać się nawet za czyszczenie dotychczas używanej lodówki, sprawdź jaką lodówkę kupić, aby działała przez jak najdłuższy czas: https://kb.pl/porady/jaka-lodowke-side-side-kupic-_wp19/


Największe grzechy podczas mycia lodówki

Grzechem nr 1, jeśli chodzi o mycie lodówki, jest nie odłączanie jej od prądu, gdy rozpoczynamy czyszczenie od wewnątrz. Jest to dosyć niebezpieczne, gdyż możemy uszkodzić elektronikę, a wtedy nasza lodówka pochłonie ogromne środki na naprawę lub będzie się nadawać jedynie do wyrzucenia. Pamiętajmy o odłączaniu lodówki od prądu przed rozpoczęciem jej mycia.

Pamiętajmy również o tym, aby podczas czyszczenia nie naruszyć któregoś z wewnętrznych urządzeń elektrycznych. Należy starannie, z dużą siłą wyciskać ściereczkę. Brzmi banalnie, a nawet śmiesznie, ale woda potrafi być zabójcza dla każdego urządzenia elektrycznego, jeżeli dostanie się w miejsce, gdzie nie powinna się znaleźć. Najwyższą ostrożność należy zachować podczas mycia lodówki w okolicach wewnętrznego systemu oświetlenia oraz panelu sterowania.

Nie zapominajmy także o zabezpieczeniu jedzenia przed rozmrożeniem. Często wydaje się, że uda nam się wyprzedzić procesy rozmrażania i zdążymy ponownie włożyć żywność z powrotem do zamrażarki. Zamrożone jedzenie warto wrzucić do miski lub innego pojemnika, a następnie przykryć je wkładkami, które znajdują się dzisiaj w większości zamrażarek. Możemy skorzystać też z lodu. Lód też się rozmrozi? To nic. Problem z mrożoną żywnością jest taki, że nie można jej dwa razy mrozić. Raz rozmrożone jedzenie nie nadaje się do ponownego zamrożenia, więc albo zjemy całą rozmrożoną żywność, albo będziemy musieli się jej pozbyć.

Jak umyć lodówkę?

Przede wszystkim należy trzymać się jak najdalej o powyżej wymienionych, najczęstszych błędów. Po drugie, warto skorzystać z odpowiedniego środka, który pozbędzie się drobnoustrojów, pleśni i nieprzyjemnego zapachu. Czym myć lodówkę? Może to być specjalny płyn, przeznaczony do mycia lodówek. W większości polskich gospodarstw domowych wykorzystuje się jednak ocet. Utworzony samodzielnie roztwór octu i wody znakomicie poradzi sobie z pleśnią, bakteriami oraz nieprzyjemnym zapachem. Nie należy się martwić o to, że przecież ocet też pozostawia po sobie nieprzyjemny zapach, wręcz drażniący, nieprzyjemny zapach. W odróżnieniu od psującej się żywności lub jej resztek, pozostawionych nieświadomie w odmętach lodówki, zapach octu szybko wietrzeje, więc z łatwością i szybko pozbędziemy się go zaraz po myciu. Już wiemy, czym umyć lodówkę, zobaczmy teraz, jak ją myć.

Przede wszystkim należy lodówkę opróżnić. Wyjąć całe jedzenie. Z zamrażarką postępujemy według powyższych porad. Następnie wyjmujemy wszystkie szuflady, balkoniki oraz półki. Teraz lodówka jest gotowa do kompleksowego czyszczenia. Ściereczkę moczymy w roztworze octu oraz wody i zaczynamy czyszczenie. Chyba nie trzeba zaznaczać, że warto zrobić to dokładnie. Jak wspomniano wcześniej, omijamy wszelkie, umiejscowione w środku urządzenia elektryczne. Panel, oświetlenie i wentylator traktujemy ostrożnie i oszczędnie, względem użytego roztworu octu i wody. Kiedy wyczyścimy wewnętrzną komorę, musimy wytrzeć ją do sucha. Nie zapominajmy także o naszych szufladach, balkonikach oraz półkach, które wcześniej wyjęliśmy. Je także należy umyć roztworem octu i wody, a następnie wytrzeć do sucha tak, jak to miało miejsce w przypadku wewnętrznej komory. Kolejnym etapem jest wietrzenie. Zostawiamy lodówkę otwartą na oścież, aż zapach octu ustąpi. Szuflady i półki pozostawiamy na zewnątrz, żeby też wywietrzały. Następnie wkładamy półki, szuflady itd., z powrotem do lodówki. Nie zapominajmy też o jedzeniu – je też wkładamy z powrotem. Tym sposobem, nasza lodówka jest znowu świeża i czysta.

Więcej porad na temat czyszczenia lodówki można znaleźć tutaj: https://aniaradzi.pl/porady/jak-i-czym-umyc-lodowke-najlepsze-sposoby-na-skuteczne-wyczyszczenie-lodowki/

 





Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.