6-04-25
Czersk. ZDJĘCIA, WIDEO
CZERSK. Czas na pracę w ogrodzie – Urszula Lipinska opowiada o kompostowaniu
Jedną z wiosennych czynności jaką możemy wykonać teraz w ogrodzie jest ustawienie lub też samodzielne wykonanie kompostownika. Podczas wykonywania prac ogrodowych pozyskujemy wiele odpadów roślinnych. Do czego to wszystko wykorzystać ? – zróbmy z tego kompost. Posłuchajcie:
WIDEO można zobaczyć również TUTAJ-KLIKNIJ
Co to jest kompost i jak go przygotować ?
Kompost to inaczej nawóz organiczny, który możemy zrobić samodzielnie z resztek roślinnych zebranych w ogrodzie oraz z organicznych odpadków kuchennych Przygotowanie kompostu nie jest skomplikowane. Kompostować możemy na pryzmie – ta metoda jest łatwiejsze, uważam jednak, że takie nieosłonięte odpady nie wyglądają estetycznie. Dlatego lepiej zrezygnujmy z tego pomysłu i postawmy w ogrodzie kompostownik. W sprzedaży są gotowe kompostowniki, możemy też wykonać go samodzielnie. W naszym ogrodzie mam kompostownik wykonany z palet, jest niewielki ale spełnia swoją rolę.
Gdzie ustawić kompostownik ?
Ja mam swój kącik gospodarczy w ogrodzie, dla mnie jest to niezbędny element i ważne miejsce pracy. Służy mi do przechowywania doniczek, do wysiewu nasion, przesadzania rośliny, mieszania podłoża i produkcji kompostu. Cały kącik gospodarczy nie jest widoczny, zasłaniają go krzewy oraz drzewa, jest w miejscu zacienionym, to ułatwia mi pracę a także prawidłowe kompostowanie.

Co najczęściej wrzucamy do kompostownika ?
- liście drzew i krzewów
- skoszoną trawę
- resztki roślinne (np. przekwitające byliny)
- chwasty, które nie zdążyły zawiązać nasion
- odpadki kuchenne pochodzenia organicznego (np. obierki, fusy od kawy i herbaty, rozdrobnione
skorupki od jajek)
- popiół drzewny (zbogaca on kompost w potas, wapń, magnez, fosfor i mikroelementy)
- niezadrukowany papier (np. tektura)
Ja przesypuję poszczególne warstwy materii organicznej niewielką warstwą ziemi, która wcześniej była użyta do roślin. Całość co pewien czas nawilżam, wykorzystuję do tego celu gnojówkę z pokrzyw. Warto też przemieszać kompost, to przyśpieszy proces rozkładu materii.
Czego nie wrzucać do kompostownika:
- chwastów rozłogowych (perz, pokrzywa, skrzyp polny)
- części roślin porażonych przez choroby
- spleśniałych owoców i warzyw
- gazet i kolorowego papieru
- odpadków pochodzenia zwierzęcego (kości, tłuszcz, mięso).
- roślin rosnących w pobliżu szlaków komunikacyjnych, ponieważ mogą zawierać metale ciężkie.
- nieodpowiednim materiałem są też skórki cytrusów.
- igliwia, ponieważ spowalnia kompostowanie i zakwasza kompost (można kompostować osobno)
Na dobry kompost musimy poczekać sporo czasu, będziemy mogli go użyć dopiero gdy jego struktura będzie jednolita i będzie pachnieć świeżą ziemią.

Ja wykorzystuję kompost do roślin uprawianych w donicach, mieszam z zakupionym podłożem uniwersalnym, wykorzystuję również do przygotowania rozsad: kwiatów, pomidorów i papryk.
Kompost jest nie tylko bogatym źródłem materii organicznej, ogrodnicy przede wszystkim podkreślają to, że nie można nim przenawozić oraz że nie stanowi zagrożenia dla środowiska. Jest ponadto najtańszym materiałem do użyźniania gleby – nazywany jest czarnym złotem ogrodników.
Kompost możemy wykorzystywać do nawożenia roślin ozdobnych, warzyw, krzewów i drzew owocowych. To także doskonały materiał do ściółkowania gleby pod roślinami, a zatem warto rozpocząć kompostowanie.
U. Lipinska
(red)
Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.