5-08-20
Powiat chojnicki. Nie zostawiamy resztek jedzenia
Co turysta powinien wiedzieć odwiedzając
Park Narodowy „Bory Tucholskie”


Dziko występujące zwierzęta bardzo szybko uczą się, że człowiek posiada jedzenie. Stąd m. in. problemy w niektórych miastach z dzikami, jenotami czy lisami, które korzystają z naszych resztek.


Pozostawione odpadki po wędzonej rybie przy jednej z bram Parku.   |  fot. pnbt.com.pl


Na terenach leśnych, jak i w parkach narodowych, nie zostawiamy resztek jedzenia. Często resztki te są szkodliwe dla dziko występujących zwierząt. Dotyczy to produktów przetworzonych, jak chociażby: chleb, wędliny, wędzone ryby, frytki i wiele innych.

Pozostawianie jedzenia w lesie może się przyczynić do tego, że zwierzę przestanie żerować i samodzielnie nie będzie zdobywać pożywienia. Tak czasem się dzieje, gdy dokarmiamy zimą dzikie zwierzęta.


Pozostawione w lesie słoiki czy butelki z resztkami napojów czy owoców mogą się stać śmiertelną pułapką dla zwierząt. To także względy estetyczne. Takie resztki jedzenia i śmieci pozostawione w lesie nie wyglądają najlepiej i niestety są świadectwem naszej kultury.

/MK/





Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.