19-09-24
Gm. Czersk. WIDEO
GM. CZERSK. Jak zaprawiać buraki? Przepisy Teresy Kropidłowskiej



Zapraszamy do obejrzenia III części kulinarnej serii – tym razem pani Teresa Kropidłowska z Łęga opowie o zaprawach z buraków:



WIDEO można zobaczyć również TUTAJ-KLIKNIJ

BURACZKI MARYNOWANE
2 kg buraczków 
3/4 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
3 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
kilka liści laurowych
Kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka kminku
3-4 ząbki czosnku.

Wykonanie:
Buraki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Włożyć je do garnka, zaleć wodą, lekko osolić  i zagotować.
Gdy już nieco zmiękną, wyjąć je łyżką cedzakową.
Obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki, ósemki lub plasterki.
Małe buraczki mogą być w całości.
Przygotować zalewę. Do garnka wlać ocet, wodę; dodaj cukier, sól, przyprawy oraz obrany czosnek i wszystko zagotować. Zalewę przecedzić, a przyprawy rozdzielić równo do słoiczków, dodać buraczki i zalać zalewą.
Pasteryzować około 10 min od zagotowania wody w garnku.

BURACZKI Z PAPRYKĄ DO SŁOIKÓW
3 kg buraków
0,75 dkg cebuli
0,5 kg cebuli
Zalewa:
1 szkl. wody
1 szkl. octu
1 szkl. oleju
1 szkl. cukru
1,5 łyżki soli
8 ziarenek ziela
3 liście laurowe

Wykonanie:
Buraczki ugotować w łupinach ,wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Paprykę pokroić w paseczki, cebulę w półplasterki.
Zagotować zalewę z podanych składników. Dodać do zalewy paprykę i cebulę, gotować razem około 10 minut. Potem dodać potarte buraki i dobrze wymieszać.
Nałożyć do słoików i pasteryzować około 20 minut.

SAŁATKA Z BURAKÓW I KAPUSTY
1 kg buraków
1 kg kapusty białej
20 dkg cebuli
Marynata:
1 litr wody
0,5 szkl. octu
0,5 szkl. cukru
1 łyżka soli

Wykonanie:
Buraki umyć i ugotować w łupinach. Wystudzić i obrać . Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę.
Z podanych składników zagotować zalewę. Do gorącej zalewy dodać kapustę i cebulę , dobrze wymieszać . Potem dodać buraki , wymieszać.
Odstawić na 2 godziny i włożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować około 30 minut.

BOTWINKA DO SŁOIKÓW NA ZIMĘ
4-5 pęczków botwinki
1 duży pęczek koperku
1 główka czosnku
Zalewa:
3 l wody
3 łyżki płaskie łyżki soli
3 łyżki cukru
7 łyżek octu

Wykonanie:
Botwinkę dobrze umyć i pokroić drobno liście i łodygi . Buraczki pokroić w drobną kostkę. Koperek  także drobno pokroić.
Czosnek pokroić w plastry. Wymieszać wszystko i włożyć do słoików, upchnąć.
Z wody, octu, cukru i soli zagotować zalewę. Lekko przestudzić i wlać do słoików z botwinką. Zakręcić i pasteryzować około 20 minut.

ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA CZ. 1 i 2 Z SERII KULINARNEJ:

Cz. I – przetwory z ogórków – KLIKNIJ PONIŻEJ:

Cz. II – przetwory z pomidorów – KLIKNIJ PONIŻEJ:


(red)
 

 





Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.