19-07-24
Powiat chojnicki. Oświadczenie
GM. CZERSK. Modernizacji drogi Czersk - Śliwice

Publikujemy oświadczenie w sprawie modernizacji drogi z Czerska w kierunku Śliwic do granicy Powiatu Chojnickiego.

"Szanowni Mieszkańcy!

Rozpoczęła się długo wyczekiwana przez mieszkańców, zwłaszcza gminy Czersk, modernizacja drogi na odcinku Czersk -Śliwce do granicy powiatu chojnickiego. O remont zabiegali samorządowcy z gminy Czersk, radni powiatowi i sami mieszkańcy. Inwestycja ruszyła i jak każde zadanie drogowe, a tym bardziej tak kompleksowe, wiąże się z utrudnieniami w ruchu. Dlatego jako zarządca drogi, zwracamy się do użytkowników o zachowanie szczególnej ostrożności.  Zwłaszcza, że prace drogowe zakładają konieczność demontażu obecnej ścieżki rowerowej i cykliści zmuszeni są korzystać z jezdni. Drodzy Kierowcy, Piesi oraz Rowerzyści -  Bądźcie dla siebie wyrozumieli. Remontujemy po to, aby podnieść poziom bezpieczeństwa na drodze oraz komfort jazdy. W przestrzeni publicznej pojawiły się sygnały, że przebudowa samej ścieżki rowerowej mogłaby być realizowana w innym terminie. Takie rozwiązanie po pierwsze wydłużyłoby okres utrudnień dla użytkowników. Gdy prace są prowadzone w tym samym czasie, można lepiej zarządzać ruchem oraz zabezpieczyć teren budowy, co minimalizuje ryzyko wypadków zarówno dla rowerzystów, jak i kierowców.

Ponadto umowa z wykonawcą została podpisana w kwietniu 2024 r, a termin realizacji zadania został określony do 9 miesięcy od dnia zawarcia umowy. Prowadzenie robót drogowych wymaga odpowiednich warunków atmosferycznych, a okres letni jest najbardziej optymalny. Gdybyśmy chcieli ograniczyć obecnie front robót, z pewnością wpłynęłoby to na wydłużenie terminu realizacji z winy Zamawiającego. Przyjęta przez Wykonawcę organizacja robót jest odpowiednia pod względem technicznym i gwarantuje ciągłość realizacji prac. Dodatkowo inwestycja realizowana jest przy rządowym dofinansowaniu, co także na nas, jako inwestora,  nakłada pewnie zobowiązania.  Dlatego jeszcze raz prosimy o wyrozumiałość i dziękujemy za cierpliwość.
Zarząd Powiatu Chojnickiego"