2-10-24
Gm. Czersk. WIDEO, PRZEPISY, ZDJĘCIA
GM. CZERSK. Pani Teresa Kropidłowska z Łęga przedstawia przepisy na przetwory z grzybów. Sezon na grzybobranie w pełni!



Zapraszamy do obejrzenia kolejnego WIDEO na którym Teresa Kropidłowska z Łęga przedstawia przepisy na przetwory z grzybów:


WIDEO dostępne jest również TUTAJ-KLIKNIJ

KURKI W SOLANCE DO SŁOIKÓW
- grzyby kurki
- sól

Wykonanie:
Kurki oczyścić i dobrze wymyć. Następnie pokroić na mniejsze kawałki i włożyć go garnka z osoloną wodą. Na litr wody 2 łyżki soli.
Gotować około 15 minut. Następnie jeszcze cieple włożyć do słoików razem z zalewą od gotowania.
Pasteryzować około 20 minut. Do pasteryzacji do garnka wlać ciepłą wodę ,aby słoiki nie popękały.

GRZYBY LEŚNE MARYNOWANE
- 2 kg grzybów leśnych
- 1 średnia cebula
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego 
- 1 łyżka gorczycy
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka 10% octu spirytusowego 
- 2- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soli w tym 2 łyżki do gotowania grzybów, 1 łyżka do zalewy

Wykonanie:
Grzyby należy oczyścić, dokładnie umyć i gotować w osolonej wodzie przez około 15-20 minut.
Następnie odcedzić i ułożyć w przygotowanych, uprzednio wyparzonych słoiczkach.
Cebulę pokroić w piórka, dodać wodę, ocet, sól/ 1 łyżka soli/,liście laurowe i ziele angielskie, gorczycę i gotować razem około 5 minut.
Gotową marynatą zalać grzyby  i pasteryzować około 15 minut.

GRZYBY DUSZONE NA MAŚLE DO SŁOIKÓW
- 2 kg grzybów leśnych, np.: prawdziwki, koźlaki, podgrzybki
- 0,25 dkg masła klarowanego
- 2 cebule
- sól i pieprz

Wykonanie:
Grzyby dobrze wymyć i odsączyć .Cebule pokroić w kostkę. Można zrobić bez cebuli, jeśli ktoś nie lubi. Grzyby pokroić w grube plasterki i smażyć na maśle klarowanym razem z cebulą . Najpierw na mocnym ogniu potem na wolnym. Mieszać aby się nie przypaliły. Razem około 10 do 15 minut.
Włożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować  przez 30 minut tak, aby woda lekko się gotowała.
Na drugi dzień trzeba jeszcze raz pasteryzować, też około 30 minut.
Tak przygotowane grzyby zużywam w pierwszej kolejności.
 
SEZON GRZYBOWY W PEŁNI! POKAŻCIE SWOJE ZBIORY I NAPISZCIE, JAKIE POTRAWY Z GRZYBÓW LUBICIE PRZYGOTOWYWAĆ - TUTAJ
 
 
 
 
 
 
 
PODCZAS GRZYBOBRANIA PAMIĘTAJCIE O SWOIM BEZPIECZEŃSTWIE - ZOBACZCIE APEL NADLEŚNICTWA CZERSK - TUTAJ




Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.