26-04-25
Gm. Czersk. ZDJĘCIA, PRZEPIS
GM. CZERSK. Prezentujemy przepis
- mazurek od Bernadette Lindberg

W trakcie tegorocznego Czerskiego Spotkania Wielkanocnego Sołectwo Zapora zaprezentowało zgromadzonym propozycję na mazurek. Poniżej przepis od Bernadette Lindberg.

Bernadette Lindberg z mazurkiem.

Składniki

Ciasto: 

  • 300 g mąki krupczatki

  • 200 g zimnego masła

  • 100 g cukru

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

 Nadzienie pomarańczowe: 

  • 2 l wody

  • 6 pomarańczy

  • 200 g cukru

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 1/2 łyżeczki esencji z kwiatu pomarańczy

Dodatkowo: 

  • Prażone płatki migdałowe

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Mąkę z masłem i cukrem posiekać. Dodać żółtko i śmietanę. Energicznie zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.

  2. Ciasto rozwałkować na wymiar nieco większy niż forma. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby zachodziło na boki. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

  3. Pomarańcze sparzyć i dokładnie umyć. Wycisnąć sok i wyjąć resztki miąższu. Skórkę pomarańczową oczyścić z białych części, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w litrze wody godzinę.

  4. Sok pomarańczowy wlać do rondelka, wsypać cukier i zagotować. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić.

  5. Ugotowane skórki odcedzić i zmiksować. Dodać do soku pomarańczowego razem z esencją pomarańczową i wymieszać. Odstawić.

  6. Kiedy masa zacznie tężeć, przełożyć ją na kruchy spód i wyrównać wierzch. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na godzinę.

  7. Przed podaniem pokroić na porcje.

Gotowe!

(soł. Zapora, red)





Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.