26-04-25
Gm. Czersk. ZDJĘCIA, PRZEPIS
GM. CZERSK. Prezentujemy przepis
- mazurek od Bernadette Lindberg
W trakcie tegorocznego Czerskiego Spotkania Wielkanocnego Sołectwo Zapora zaprezentowało zgromadzonym propozycję na mazurek. Poniżej przepis od Bernadette Lindberg.
Bernadette Lindberg z mazurkiem.
Składniki
Ciasto:
-
300 g mąki krupczatki
-
200 g zimnego masła
-
100 g cukru
-
1 żółtko
-
1 łyżka kwaśnej śmietany
Nadzienie pomarańczowe:
-
2 l wody
-
6 pomarańczy
-
200 g cukru
-
3 łyżeczki żelatyny
-
1/2 łyżeczki esencji z kwiatu pomarańczy
Dodatkowo:
-
Prażone płatki migdałowe
Przygotowanie krok po kroku:
-
Mąkę z masłem i cukrem posiekać. Dodać żółtko i śmietanę. Energicznie zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
-
Ciasto rozwałkować na wymiar nieco większy niż forma. Przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby zachodziło na boki. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
-
Pomarańcze sparzyć i dokładnie umyć. Wycisnąć sok i wyjąć resztki miąższu. Skórkę pomarańczową oczyścić z białych części, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w litrze wody godzinę.
-
Sok pomarańczowy wlać do rondelka, wsypać cukier i zagotować. Dodać żelatynę, wymieszać i odstawić.
-
Ugotowane skórki odcedzić i zmiksować. Dodać do soku pomarańczowego razem z esencją pomarańczową i wymieszać. Odstawić.
-
Kiedy masa zacznie tężeć, przełożyć ją na kruchy spód i wyrównać wierzch. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki na godzinę.
-
Przed podaniem pokroić na porcje.
Gotowe!
(soł. Zapora, red)
Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.