1-04-25
Gm. Czersk. (PRZEPIS, ZDJĘCIA)
GM. CZERSK. Przepis na babę szpinakową
KGW Łukowianki



Pani Alicja Czarnowska (na zdjęciu) z Koła Gospodyń Wiejskich „Łukowianki” prezentuje przepis:

Babka szpinakowa na oleju

Przygotuj:

    - szpinak świeży 100 g
    - olej 3/4 szklanki (ok 190ml)
    - sok z połowy dużej cytryny
    - jaja 4 sztuki
    - mąka pszenna tortowa 2 szklanki
    - cukier 1 szklanka
    - proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    - szczypta soli



Do wykończenia według upodobań: lukier lub czekoladowa polewa.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. wysmaruj tłuszczem okrągłą blachę , wysyp kaszką manną.
Szpinak posiekaj, dodaj olej, sok z cytryny zblenduj dokładnie w wysokim naczyniu.
W dużej misce zmiksuj jajka i cukier na gładki krem. Dodaj do tej masy koktajl ze szpinakiem i zamieszaj.
Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj powoli łyżką tylko do połączenia składników. Wylej ciasto na blachę i piecz około 35/40 minut ( do suchego patyczka).

Po wystudzeniu udekoruj lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego.

Pozdrawiam Alicja Czarnowska



Chcecie podzielić się przepisami z innymi czytelnikami? Pyszne ciasto, sałatka, mięso, a może szybka przystawka? Skontaktujcie się z nami pod numerem tel. 692 681 498, mailem [email protected] – lub przez Messengera – KLIKNIJ. Zapraszamy!

Babka szpinakowa na oleju:


 

 






Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.