1-04-25
Gm. Czersk. (PRZEPIS, ZDJĘCIA)
GM. CZERSK. Przepis na babę szpinakową
KGW Łukowianki
Pani Alicja Czarnowska (na zdjęciu) z Koła Gospodyń Wiejskich „Łukowianki” prezentuje przepis:
Babka szpinakowa na oleju
Przygotuj:
- szpinak świeży 100 g
- olej 3/4 szklanki (ok 190ml)
- sok z połowy dużej cytryny
- jaja 4 sztuki
- mąka pszenna tortowa 2 szklanki
- cukier 1 szklanka
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- szczypta soli
Do wykończenia według upodobań: lukier lub czekoladowa polewa.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. wysmaruj tłuszczem okrągłą blachę , wysyp kaszką manną.
Szpinak posiekaj, dodaj olej, sok z cytryny zblenduj dokładnie w wysokim naczyniu.
W dużej misce zmiksuj jajka i cukier na gładki krem. Dodaj do tej masy koktajl ze szpinakiem i zamieszaj.
Wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj powoli łyżką tylko do połączenia składników. Wylej ciasto na blachę i piecz około 35/40 minut ( do suchego patyczka).
Po wystudzeniu udekoruj lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego.
Pozdrawiam Alicja Czarnowska
Chcecie podzielić się przepisami z innymi czytelnikami? Pyszne ciasto, sałatka, mięso, a może szybka przystawka? Skontaktujcie się z nami pod numerem tel. 692 681 498, mailem [email protected] – lub przez Messengera – KLIKNIJ. Zapraszamy!
Babka szpinakowa na oleju:
Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.