5-09-24
Gm. Czersk. ZDJĘCIA, WIDEO
GM. CZERSK. Przepis na zwycięski żuchel przygotowany przez panią Lucynę Żabińską z KGW Odrowianki
KGW Odrowianki zajęły pierwsze miejsce w konkursie na żuchel, który był zorganizowany podczas Rolniczo-Leśnych Dożynek Gminnych w Złotowie. Żuchel, czyli babka ziemniaczana, jest znany również pod nazwami: blacharz, sztydrych, bądź kartoflarz. Wypiekano go głównie jesienią i zimą. W swoim składzie ma kawałki przysmażonego boczku oraz cebulę, a jako dodatek można zaserwować do niego również sos – np. śmietanowo-kurkowy.
Zwycięskim przepisem podzieliła się z nami pani Lucyna Żabińska – szczegóły na WIDEO poniżej:
WIDEO dostępne jest również TUTAJ-KLIKNIJ
PRZEPIS NA ŻUCHEL Z ODRÓW:
- 3-4 kg kartofli,
- 3-4 kg kartofli,
- 60 dkg boczku + kilka plastrów na spód,
- 2 łyżki mąki,
- 2 jajka.
- sól, pieprz, cebula.
Boczek podsmażyć z cebulą. Ziemniaki utrzeć, odcisnąć wodę. Dodać 2 łyżki mąki, 2 jajka, sól, pieprz i usmażony boczek, następnie wymieszać. Spód blaszki wyłożyć plastrami boczku, a na to wyłożyć masę. Piec około 1,5 godziny w około 170 stopniach.
(red)
KGW Odrowianki zajęły pierwsze miejsce w konkursie na żuchel, który był zorganizowany podczas Rolniczo-Leśnych Dożynek Gminnych w Złotowie.
Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.