9-09-24
Gm. Czersk. Przepis - poniżej
SMACZNA ZUPA GRZYBOWA – PRZEPIS
OD GUTOWIANEK. SMACZNEGO!
Specjalnie na prośbę czytelników KGW Gutowianki prezentują przepis na ZUPĘ GRZYBOWĄ serwowaną podczas sobotniej (7.09) imprezy – Święta Grzyba w Gutowcu.
Smacznego!
(red)
ZUPA GRZYBOWA
SKŁADNIKI
- mięso na wywar
- suszone grzyby
- marchew, seler, pietruszka, por, cebula i ziemniaki
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- mąka, śmietana 30 %
WYKONANIE
Grzyby dokładnie płuczemy, następnie zaparzamy i odstawiamy, aż zmiękną.
Przygotowujemy wywar mięsny, dodajemy pokrojone warzywa-marchew, seler, pietruszkę por, cebulę oraz liść i ziele angielskie. Potem do wywaru dodajemy zaparzone wcześniej i pokrojone w paseczki grzyby, razem z wodą, w której się moczyły. Po chwili gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Na koniec dodajemy pokrojone mięso z wywaru i doprawiamy solą i pieprzem, oraz zagęszczamy mąką rozmieszaną w śmietanie. Resztę śmietany powoli wlewamy do zupy, energicznie mieszając.
Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.