6-09-24
Gm. Czersk. WIDEO, PRZEPISY
GM. CZERSK. TERESA KROPIDŁOWSKA - jak i z czego przygotowywać przetwory? Cz. I – ogórki

Fot. Pani Teresa Kropidłowska jest m.in. prezesem KGW Łężanki, występowała w programach kulinarnych, promuje tradycyjną i regionalną kuchnię. Działa również aktywnie na rzecz seniorów z gminy Czersk oraz jako Radna Powiatu Chojnickiego.

Zapraszamy do obejrzenia WIDEO, na którym pani Teresa Kropidłowska z Łęga opowiada o przetworach – jak je przygotować i jakie produkty użyć. Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc to dobry czas na przygotowanie zapasów. Część I kulinarnej serii – zaprawy z ogórków:


WIDEO dostępne jest również TUTAJ-KLIKNIJ

PIKLE Z OGÓRKÓW SŁODKO-KWAŚNE:
- 4 kg ogórków (dużych) 
- 3 łyżki soli
- kawałek  chrzanu 
- 2 ząbki czosnku 
- kilka ziarenek ziela angielskiego 
- kilka ziarenek pieprzu czarnego 
- gorczyca
- 1 cebula

Zalewa: 
- 1 litr wody 
- 1 szklanka  octu 
- 1,5 szklanki cukru

Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Dłuższe ogórki przekroić na pół.
Włożyć do miski  i posolić/2 łyżki/ . Odstawić na 4-5 godzin. Odlać płyn.
Chrzan  i czosnek oczyścić, obrać i pokroić na plasterki.
Do słoików powkładać  plasterki  chrzanu, kawałki czosnku, kilka ziaren pieprzu i gorczycy oraz plasterek cebuli.
Wodę z octem, cukrem i solą / 1 łyżka/zagotować i dodać do wody odsączone płaty ogórków , ponownie zagotować . Odstawić. Łyżką cedzakową wybrać płaty i włożyć do słoików. Wlać zalewę do słoików, aby zakrywała ogórki.
Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 5 minut.

OGÓRKI Z CURRY
2 kg ogórków jednakowej wielkości 

Zalewa:
- 3 szklanki wody 
- ¾ szkl cukru
- ¾ szklanki octu 10% 
- 1 plaska łyżka soli 
- 3 łyżeczki curry

Dodatkowo do słoików:
- 2 łyżeczki ziaren gorczycy
- 15 ziarenek pieprzu
- 4 listki laurowe

Przygotowanie:
Ogórki obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
Do każdego słoika wrzucić trochę  gorczycy,  kilka ziaren pieprzu i 1 liść laurowy. Ogórki poukładać ciasno w słoiku. 
Zagotować zalewę z podanych składników i zalać nią ogórki.
Pasteryzować ok 10 minut.

PIKLE Z OGÓRKÓW W MUSZTARDZIE 
3 kg  większych ogórków

Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki musztardy

Do słoików:
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gorczyca
- pieprz w ziarnach

Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na słupki  lub mniejsze kawałki i włożyć do słoików. 
Do każdego słoika włożyć kilka ziarenek gorczycy, 1 ziele angielskie , kawałek liścia laurowego i 2 ziarenka pieprzu.
Przygotować zalewę z podanych składników, przegotować.
Gorącą zalewą zalać ogórki.
Pasteryzować od 5 do 8 minut, jeżeli mają być chrupkie, trochę dłużej jeśli chcemy mieć miękkie płaty.

(red)
Przepisy - T. Kropidłowska
 
 




Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.