16-04-25
Gm. Czersk. WIDEO, PRZEPISY
GM. CZERSK. Teresa Kropidłowska poleca przepisy na Wielkanoc - cz.2
Masz przepis, którym chcesz się podzielić z czytelnikami? Zapraszamy do kontaktu!


W kolejnym odcinku kulinarnej serii Teresa Kropidłowska z Łęga, która jest m.in. prezesem KGW Łężanki, przedstawia przepisy na dania na stół wielkanocny, ale można je przygotować także z innych okazji. Zobaczcie WIDEO:

WIDEO dostępne jest również TUTAJ-KLIKNIJ
 

GALARETA  WIEPRZOWA

3 nóżki wieprzowe
1 golonka 
3 marchewki
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu czarnego
Sól
Ocet
Pieprz mielony

Wykonanie:
Oczyszczone i umyte mięso ułożyć w garnku i wlać tyle wody ,aby mięso było całkowicie przykryte. Dodać obraną i umytą marchewke, liście laurowe, ziele i ziarna pieprzu, osolić. Gotować na małym ogniu około 2 godzin ,aż mięso będzie miękkie.
Wyjąć mięso, ostudzić, oddzielić mięso od kości i pokroić na małe kawałki.
Ugotowane marchewki pokroić w plasterki  i ułożyć po kilka kawałków w filiżankach  lub miseczkach razem z kawałkami mięsa.
Wywar przecedzić , doprowadzić do wrzenia , osolić ,doprawić pieprzem i octem. Powinien być dosyć słony i ostry, jak ostygnie, to będzie łagodniejszy.
Przestudzony wywar przelać do filiżanek i odstawić w chłodne miejsce.
Porcje galarety podawać ułożone na półmiski wyjęte z filiżanek ozdobić wg uznania.
 

INDYK W MALADZE

1 kg piersi z indyka
1 łyżka tymianku
Sól
Biały pieprz
Olej
2 łyżki żelatyny
1 szklanka białego  słodkiego wina
2 brzoskwinie lub 4 połówki z puszki
1 pomarańcza
Kiść winogron
Sól
Cukier

Wykonanie:
Filet umyć, osuszyć ,natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Posmarować olejem i odstawić na 2 godziny do lodówki.
Włożyć filet do naczynia żaroodpornego, podlać wodą lub bulionem i piec  pod przykryciem 1 godz i 10 min w temp 180 st C.
Po upieczeniu mięso wystudzić i pokroić w plastry. Ułożyć na półmisku.
Ozdobić owocami.
Żelatynę wymieszać z wodą i odstawić, aby spęczniała.
Sos od pieczeni przecedzić ,uzupełnić bulionem lub przegotowaną wodą /1 szklanka/, dodać wino, zagotować. Dodać żelatynę, wymieszać i podgrzewać, aż się rozpuści. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Można dodać soku z cytryny. Ostudzić. Tężejącą galaretą zalać indyka i owoce. Odstawić do ostygnięcia.
 

SAŁATKA GRUSZKOWO-ORZECHOWA
1 puszka lub słoik gruszek w marynacie
10 dkg orzechów włoskich
15-20  dkg sera żółtego
2-3 łyżki gęstego majonezu
Sól
Biały pieprz mielony

Wykonanie:
Gruszki osączyć z marynaty i pokroić w kostkę.
Orzechy zaparzyć  i pokroić na drobne kawałki.
Ser pokroić w kostkę ,taką samą jak gruszki
Składniki sałatki włożyć do miski, dodać majonez , wymieszać. Doprawić troszeczkę solą i białym pieprzem do smaku. 
Wychłodzić.
 

SAŁATKA Z KRABÓW I KUKURYDZY

1 podwójne opakowanie paluszków surimi
1 świeży ogórek
1 p kukurydzy
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
1 mały jogurt naturalny 
2 łyżki majonezu
Sól
Pieprz

Wykonanie:
Paluszki pokrój w plasterki, kukurydzę osącz. Ogórek umyj i pokrój w kostkę.
Szczypiorek i koperek posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki. Wymieszaj majonez i jogurt, sosem polej sałatkę ,wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem.
 

Zapraszamy do obejrzenia archiwalnych odcinków o tematyce kulinarnej:

I - Przetwory z ogórków – KLIKNIJ
II - Zaprawy z pomidorów – KLIKNIJ
III - Przetwory z grzybów – KLIKNIJ
IV - Wielkanocne potrawy cz.1 - KLIKNIJ

Chcecie podzielić się przepisami z innymi czytelnikami? Pyszne ciasto, sałatka, mięso, a może szybka przystawka? Skontaktujcie się z nami pod numerem tel. 692 681 498, mailem [email protected] – lub przez Messengera – KLIKNIJ. Zapraszamy!
 
(red)
 
 
 




Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.