28-03-25
Gm. Czersk. ZDJĘCIA, WIDEO
GM. CZERSK. Teresa Kropidłowska poleca przepisy na wielkanocne potrawy.
Masz przepis, którym chcesz się podzielić z czytelnikami? Zapraszamy do kontaktu!

Chcecie podzielić się przepisami z innymi czytelnikami? Pyszne ciasto, sałatka, mięso, a może szybka przystawka? Skontaktujcie się z nami pod numerem tel. 692 681 498, mailem [email protected] – lub przez Messengera – KLIKNIJ. Zapraszamy!

Zapraszamy do obejrzenia kolejnego odcinka kulinarnego cyklu w którym Teresa Kropidłowska z Łęga opowie o wielkanocnych przepisach. Pasztet z kaczki, jajka w sosie tatarskim, żurek z białą kiełbasą – posłuchajcie, jak przygotować te potrawy, dodatki do nich i jakie produkty wybierać, żeby wszystko wyszło smacznie:


WIDEO można zobaczyć również TUTAJ-KLIKNIJ

PASZTET Z KACZKI

- 1 kaczka około 2 kg
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 300 g wątróbki drobiowej
- 400 g surowego boczku
- 1  duża cebula
- 1 kajzerka
- 2 łyżki bułki tartej
- 3-4 jajka
- 1 łyżka masła
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 listki laurowe
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki majeranku
- Sól
- Pieprz

Przygotowanie:

W niewielkiej ilości wody tyle, by zakryła składniki, gotujemy  pociętą  na mniejsze części kaczkę, udka, pokrojony na kawałki boczek, ziele angielskie, pieprz, listki laurowe. Mięso solimy do smaku. Gotować do miękkości. Mięso wyjmujemy z wywaru i studzimy.

Odcedzamy wywar, zostawiając w szklance tyle, by móc namoczyć w nim kajzerkę.

Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce masła wraz z wątróbką.

Mięso kaczki obrać z kości.

Następnie razem z boczkiem, wątróbką i odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa. Do masy mięsnej dać jajka, bułkę tartą i dokładnie wszystko razem wyrobić. Doprawić  do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Masa musi mieć wyrazisty smak.

Podłużną  formę  wysmarować olejem i napełnić masą mięsną do 2/3 wysokości naczynia.  Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok.60 minut.

JAJKA W SOSIE TATARSKIM

- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 4 ogórki konserwowe
- 1 mały słoik pieczarek marynowanych lub grzybów leśnych marynowanych
- 1 mała cebula
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki chrzanu

Wykonanie:

Ogórki pokroić w drobną kostkę. Cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę.

Grzybki odlać z zalewy, odcedzić i pokroić w kostkę.

W misce wymieszać majonez  z chrzanem, dodać pokrojone warzywa i grzybki.

Ugotowane jajka przekroić na pół, ułożyć na półmisku i polać sosem, udekorować marynowanymi grzybkami zieleniną.


ŻUREK ŚWIĄTECZNY

- 4 białe kiełbasy
- 3 kiełbasy śląskie
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 ząbki czosnku
- Kilka suszonych grzybów
- 20 dkg boczku wędzonego lub kości wędzone
- 1-2 łyżki chrzanu
- Majeranek, pieprz, sól
- 0,5 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- Cebula, mąka
- 4 jajka ugotowane na twardo
- Żurek w butelce lub zakwas

Wykonanie:

Namoczone grzyby, włoszczyznę, boczek i białą kiełbasę zalać wodą i zagotować, kiełbasę wyjąć, kiedy jest dobrze zagrzana i odstawić. Resztę gotować dłużej. 

Wywar odcedzić Dodać zakwas lub gotowy żurek z butelki, dobrze wymieszać. Dodać wyciśnięty czosnek, majeranek, pocięte paski grzybów, kawałki boczku. Kiełbasę śląską obrać ze skórki i pokroić w półplasterki, przesmażyć z cebulką. Dodać do zupy. Chwilę jeszcze pogotować. Zagęścić mąką, o ile trzeba, dodać śmietanę oraz chrzan, osolić ,dodać pieprzu do smaku.

Oczywiście doprawiamy wg swojego smaku. Kiełbasę  białą i połówki jajek włożyć do zupy, podgrzać.

KISZENIE ŻURU:

- 10 dkg mąki żytniej
- 0,5 litra ciepłej przegotowanej wody
- Skórka razowego chleba
- 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Mąkę zalać ciepłą wodą ,dodać skórkę  chleba oraz czosnek, dobrze wymieszać, przykryć gazą i pozostawić w cieple na 3 dni. Najlepszy do tego jest garnek kamienny ale może być emaliowany lub szklany słój.


Zapraszamy do obejrzenia archiwalnych odcinków o tematyce kulinarnej:
I - Przetwory z ogórków – KLIKNIJ
II - Zaprawy z pomidorów – KLIKNIJ
III - Przetwory z grzybów – KLIKNIJ 
 
Chcecie podzielić się przepisami z innymi czytelnikami? Pyszne ciasto, sałatka, mięso, a może szybka przystawka? Skontaktujcie się z nami pod numerem tel. 692 681 498, mailem [email protected] – lub przez Messengera – KLIKNIJ. Zapraszamy!

(red)
 
 
 
 
 

 





Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.