12-09-24
Gm. Czersk. ZDJĘCIA, WIDEO
GM. CZERSK. TERESA KROPIDŁOWSKA PRZEDSTAWIA PRZEPISY NA ZAPRAWY Z POMIDORÓW
W II odcinku kulinarnej serii pani Teresa Kropidłowska z Łęga przedstawia propozycje przetworów z pomidorów, a poniżej załączamy przepisy:
WIDEO można zobaczyć również TUTAJ-KLIKNIJ
DOMOWY PRZECIER POMIDOROWY Z SELEREM
3 kg pomidorów podłużnych
3 gałązki selera
2 łyżki cukru
sól
pieprz
Wykonanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i włożyć do garnka, gotować około 20 minut. Następnie pomidory przetrzeć prze sito i przecier dalej gotować na wolnym ogniu, co chwilę mieszając. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i dodać pokrojone listki selera. Dusić około 20 minut. Przecier powinien być dosyć gęsty. Następnie wlać przecier do wyparzonych słoików i pasteryzować około 20 minut.
LECZO Z CUKINIĄ DO SŁOIKÓW
2 kg młodej cukinii
1 kg papryki czerwonej lub kolorowej
1,5 kg pomidorów
Sól
Pieprz
Słodka i ostra papryka w proszku
Olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinie obierz i pokrój w kostkę. Paprykę umyj i pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem i pokrój na ćwiartki. Do garnka wlej trochę oleju i dodaj najpierw paprykę potem cukinię i pomidory. Podlej wodą i duś razem tak ,aby warzywa były chrupiące. Dopraw pieprzem, solą, papryką słodką i ostrą. Można dodać ulubione zioła, np. oregano, tymianek. Włóż do słoików i pasteryzuj około 30 minut.
POMIDORY W SŁOIKACH
1,5 kg pomidorów twardych i świeżych
3 cebule
2 szklanki wody
5 łyżek octu
4 łyżki oleju
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Ziele angielskie
Liść laurowy
Wykonanie:
Pomidory umyć i pokroić w plastry. Cebulę także obrać i pokroić w plasterki. Cebule sparz gorącą wodą. Warzywa umieścić w słoikach warstwami, do każdego słoika można dodać świeże oregano lub bazylię. Przygotować zalewę z wody, octu, cukru, soli, oleju, zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki z pomidorami. Pasteryzować 20 minut.
Zapraszamy również do obejrzenia WIDEO o przygotowywaniu przetworów z ogórków (odcinek I) – KLIKNIJ TUTAJ.
(red)
Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.