Artykuł reklamowy

Pierwsze uruchomienie lodówki w kilku krokach

Zakup nowej lodówki wiąże się z jednej strony z nowymi możliwościami, a z drugiej z kilkoma obowiązkami. Poza regularnym czyszczeniem, warto również zadbać o jej odpowiednie uruchomienie – choć nie jest skomplikowane, należy pamiętać o kilku istotnych kwestiach, aby urządzenie mogło pracować bez zarzutu w przyszłości. Oto kilka kroków, dzięki którym pierwsze użycie lodówki okaże się pełnym sukcesem.

Krok 1 – Ustaw lodówkę w odpowiednim miejscu

Zanim po raz pierwszy uruchomisz swoją nową lodówkę, powinieneś ustawić ją w odpowiednim miejscu w kuchni. Jest to o tyle istotne, że prawdopodobnie niezbędne będzie prawidłowe zamontowanie nóżek i tym samym znalezienie stabilnej pozycji dla urządzenia – po to, aby np. drzwiczki samoczynnie nie zamykały się po otwarciu.

Ustaw lodówkę jeszcze przed podłączeniem do prądu – jej przenoszenie już po uruchomieniu nie jest wskazane!

Krok 2 – Daj lodówce trochę czasu

Zanim uruchomisz lodówkę, powinieneś dać jej trochę czasu na odstanie – po to, aby ustabilizować jej temperaturę i dać chwilę na to, by olej z agregatu znalazł się w odpowiednim miejscu (w trakcie transportu mógł się przemieścić). Będzie to istotne zwłaszcza zimą – wtedy czas, jaki potrzebować będzie Twoja lodówka, wyniesie nawet kilkanaście godzin.

O tym, jak długo urządzenie powinno odstać w domu przed pierwszym uruchomieniem dowiesz się z instrukcji. Najczęściej jest to około 6 godzin.

Krok 3 – Pierwsze czyszczenie lodówki


Zanim uruchomisz lodówką, możesz (choć nie zawsze jest to konieczne) przeprowadzić jej pierwsze czyszczenie. Będzie to niezbędne zwłaszcza w sytuacji, gdy z jej wnętrza czuć charakterystyczny zapach magazynu, w którym była przechowywana. W ten sposób zapewnisz wszystkim swoim produktom doskonałe warunki do przechowywania.

Zwykle wystarczy tylko przetarcie wnętrza lekko zwilżoną wodą szmatką lub gąbką, na którą należy nanieść odrobinę środka czyszczącego. Po przeprowadzeniu tego procesu pozostaw na jakiś czas otwarte drzwi w celu przewietrzenia lodówki.

Krok 4 – Ustawienie odpowiedniej temperatury


Kiedy będziesz już miał opisane wyżej kroki za sobą, możesz podłączyć lodówkę do prądu. Zgodnie z instrukcją ustaw odpowiednią temperaturę i daj urządzeniu kilka godzin na rozruch. Dopiero potem umieść w jego wnętrzu wszystkie produkty żywnościowe.

Wszelkie informacje dotyczące pierwszego uruchomienia lodówki znajdziesz w jej instrukcji, dlatego też polecamy zapoznanie się z wytycznymi producenta.

Pamiętaj, by zakupić lodówkę o odpowiednich funkcjach!


Jeżeli zdecydowałeś się na nową lodówkę, dobrze przemyśl wybór odpowiedniego modelu. Zwróć przede wszystkim uwagę na to, czy posiada ona funkcję No Frost, dzięki której nie będzie wymagane jej regularne rozmrażanie. Co więcej, niektórzy producenci, jak Electrolux, stosują w swoich urządzeniach nowoczesne technologie – np. lodówka wolnostojąca z serii 600 została wyposażona w funkcję MultiFlow, co zapewnia jej odpowiedni poziom wilgotności i temperatury, pozwalając na zachowanie świeżości produktów przez dłuższy czas.





Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.