9-03-23
POMORSKIE. ZGŁOSZENIA do 28 kwietnia
Pokażmy, jak smakuje Pomorze. Można już zgłaszać kulinarne specjały do konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka


Fot. mat. UMWP

Już po raz XI producenci żywności, gospodarstwa rolne i agroturystyczne oraz restauratorzy będą rywalizować o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. To wyjątkowy konkurs, który promuje produkty kulinarne z całego regionu. Zgłoszenia można nadsyłać do 28 kwietnia 2023 r.


Bursztynowy Laur Marszałka Województwa


Wyjątkowe produkty kulinarne stanowią o kulinarnym dziedzictwie regionu, o jego bogactwie i różnorodności.

    – Kto nie zna żuru z Kaszub, śledzia karmazynowego, pomorskiej bzówki czy powiślańskiej śliwki w occie? A to tylko niektóre z produktów nagrodzonych w ubiegłych latach Bursztynowym Laurem – mówi Mieczysław Struk, marszałek województwa pomorskiego.

Właśnie rusza kolejna, jedenasta już edycja konkursu.

    – Konkurs jest wyjątkową okazją do promocji specyficznych dla naszego regionu produktów kulinarnych i budowy marki pomorskiej żywności – podkreśla.

Co ważne, laur mogą zdobyć produkty wytwarzane z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych składników.

    – Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. Pokażmy wszystkim jak smakuje Pomorze – zaprasza marszałek.

O Bursztynowy Laur mogą starać się producenci żywności, restauratorzy, gospodarstwa rolne i agroturystyczne, a także szkoły gastronomiczne czy koła gospodyń wiejskich. A w jakich kategoriach można startować?

Pięć kategorii


Bursztynowy Laur Marszałka jest przyznawany w pięciu kategoriach.

    – Czekamy na produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. To mogą być wszelkie przetwory z mięs, ryb, a także miody i przetwory owocowo-warzywne – wylicza Józef Sarnowski, członek Zarządu Województwa Pomorskiego. – W konkursie można także zgłaszać produkty cukiernicze oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe – dodaje.

Jest też kategoria dla produktów łączących surowce zwierzęce z roślinnymi. Skoro to konkurs, to są przewidziane również nagrody. I tak za zajęcie pierwszego miejsca oprócz statuetki Bursztynowego Lauru zwycięzca otrzyma 1000 zł. A każdy producent zakwalifikowany do finału otrzyma 400 zł.

Ważne informacje

W pierwszym etapie konkursu komisja wybierze 30 produktów, które zostaną zakwalifikowane do finału. Formularz zgłoszeniowy, bez produktu, należy nadesłać do 28 kwietnia 2023 r. Można to zrobić pocztą tradycyjną na adres Departamentu Środowiska i Rolnictwa UMWP, pocztą elektroniczną na adres [email protected], lub złożyć go osobiście w sekretariacie departamentu.

  -  Regulamin konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur

  -  Formularz zgłoszeniowy


Urząd Marszałkowski Wojewóztwa Pomorskiego





Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.