28-10-23
Gm. Karsin. PROJEKT, ZDJĘCIA
Projekt MDP w Karsinie: `Strażackie rewolucje`
Tempo życia, nauka lub praca, dodatkowe zajęcia nie są w dzisiejszych czasach niczym wyjątkowym. Niestety, taki styl życia sprzyja towarzyszącemu nam nieustannie pośpiechowi. Coraz trudniej jest znaleźć nam czas, by w spokoju zjeść wartościowy posiłek przy stole. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że odpowiednie spożywanie posiłków ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia i samopoczucia.
Młodzież i wielu dorosłych mieszkańców naszej wsi nie posiada podstawowej wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania się, nie zna jak powinien wyglądać prawidłowy sposób żywienia. Ważna jest też jakość spożywanego posiłku, dokonywanie prawidłowych wyborów żywieniowych. Nie można też zapomnieć, że przygotowywanie zdrowego jedzenia to podstawowa umiejętność życiowa.
Niestety, okazuje się, że dzisiaj wielu młodych ludzi nie potrafi też przygotować sobie nawet prostego posiłku, nie ma nawet elementarnej wiedzy kulinarnej. Wychodząc naprzeciw tym deficytom, mając na względzie poprawę zdrowia naszych mieszkańców, widzimy potrzebę podniesienia ich wiedzy i umiejętności w tym zakresie. W związku z powyższym realizujemy kolejny projekt Młodzieżowej Drużyny Pożarniczej OSP Karsin. Zespół projektowy tworzą: Krzysztof Datta – lider, Karolina Bal, Antonina Datta i Jakub Miloch.
Celem projektu pn.: „Strażackie rewolucje - działamy skutecznie, gotujemy zdrowo i smacznie!” jest zainteresowanie dzieci, młodzieży i dorosłych mieszkańców sołectwa Karsin oraz uchodźców z Ukrainy kuchnią i kulturą żywienia oraz rozwijanie u nich świadomości żywieniowej. Chcemy nauczyć odbiorców projektu podstawowych zasad zdrowego odżywiania, zasad savoir vivre przy stole oraz umiejętności przygotowania szybkich, prostych i zdrowych posiłków. Ponadto, projekt zakłada organizację szkoleń z dietetykiem i psychodietetykiem oraz cyklu warsztatów kulinarnych dla dzieci, młodzieży i dorosłych z terenu sołectwa Karsin. Należy dodać, że połączenie dietetyki i psychodietetyki jest obecnie jednym z najważniejszych elementów skutecznej drogi do zmiany żywienia.
Projekt dofinansowano w kwocie 3.210 zł. w ramach Funduszu Nowy AKUMULATOR SPOŁECZNY, ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego, w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021 – 2023.
OSP Karsin