18-02-23
POMORSKIE. 17 kontroli – wyniki poniżej
Przeciwdziałanie marnowaniu żywności
w 2022 r. na terenie województwa pomorskiego
Inspektorzy WIOŚ w Gdańsku, w celu zmniejszenie skali powstawania odpadów żywnościowych, przeprowadzili kontrole działalności 17 podmiotów w zakresie przestrzegania przepisów ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.
Zgodnie z przepisami sprzedawca prowadzący jednostkę handlu detalicznego lub hurtowego o powierzchni sprzedaży powyżej 250 m2, w której przychody ze sprzedaży żywności stanowią co najmniej 50% przychodów ze sprzedaży wszystkich towarów, zobowiązany jest do zawarcia umowy dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności lub wnoszenia opłaty za marnowanie żywności na rachunek bankowy organizacji pozarządowej. Obowiązkiem sprzedawcy, wspólnie z organizacją, z którą zawarł umowę, jest również prowadzenie kampanii edukacyjno-informacyjnych w zakresie racjonalnego gospodarowania żywnością.
W 2022 roku kontrole objęły 15 obiektów handlowych oraz 2 organizacje pozarządowe.
Naruszenia przepisów ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności wystąpiły w 15 podmiotach. Polegały one głównie na niedotrzymaniu przepisowych terminów podpisania umów oraz składania sprawozdań z zakresu ustawy.
Za brak zawartej z organizacją pozarządową umowy, dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności, przewidziana przepisami kara pieniężna wynosi 5 000 zł.
Natomiast kto wbrew obowiązkom nie wnosi na rachunek bankowy organizacji pozarządowej, z którą zawarł umowę, jak również rachunku wojewódzkiego funduszu ochrony środowiska i gospodarki wodnej opłaty, wnosi ją w niepełnej wysokości albo nie wnosi jej w terminie, podlega karze pieniężnej w wysokości od 500 zł do 10 000 zł.
WIOŚ Gdańsk
Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.