6-10-20
Gm. Czersk. Warsztaty i wykład
SP Gotelp - zmiana nawyków żywieniowych
Innowacja pedagogiczna w potocznym rozumieniu jest określana jako „ulepszenie”, „pozytywna zmiana”. W tym roku szkolnym w Szkole Podstawowej w Gotelpiu pojawił się pomysł wprowadzenia innowacji pt. „Jedz owoce i jarzyny, to najlepsze witaminy”. Zmiana nawyków żywieniowych jest drogą, aby cieszyć się lepszą jakością życia.
2 października 2020 r. gościliśmy w naszej szkole trenerów Instytutu Żywienia i Rozwoju „Eligo” z Sopotu, p. Monikę Szmuc oraz p. Agnieszkę Danielewicz. Panie zaprezentowały dzieciom model piramidy zdrowego żywienia. Dzieci dowiedziały się jak ważną rolę w jadłospisie odgrywa dobrze skomponowane śniadanie. Ten pierwszy posiłek dostarcza niezbędnej energii na początek dnia. Uczniowie bardzo chętne i aktywnie uczestniczyli w spotkaniu, a nagrodą za aktywność była tzw. „deska do prasowania”. Okazało się, że ćwiczenia fizyczne dla uczniów naszej szkoły są atrakcyjne w związku z czym każdy chciał wykonać to zadanie. Na zakończenie dzieci wykonały zdrową nutellę składającą się z bananów, odrobiny miodu, ciemnego kakao z dodatkiem zmielonych orzechów. Takimi smakołykami zostali poczęstowani rodzice, którzy zostali zaproszeni na wykład profilaktyczny pt. „Co uczeń jadać powinien”. Na koniec spotkania każde dziecko otrzymało dyplom za aktywny udział w warsztatach. Organizatorami spotkania byli wychowawcy klas I-III oraz pani pedagog.
SP Gotelp
Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.