27-03-24
Czersk. Przepis - poniżej
XVII Czerskie Spotkania Wielkanocne – podajemy
przepis zwycięskiego dania (ZUPA CHRZANOWA KREM)
Na prośbę naszych czytelników KGW Gutowianki (na zdjęciu) podają przepis zwycięskiego dania podczas tegorocznej edycji Czerskich Spotkań Wielkanocnych.
(red)
„ZUPA CHRZANOWA KREM – PRZEPIS
Składniki
1 korzeń pietruszki
½ selera
½ pora
1 duża marchew
1 cebula
4 średniej wielkości ziemniaki
2 litry wody
korzeń chrzanu
3 łyżki chrzanu ze słoiczka
2 białe kiełbasy surowe
2 jajka ugotowane na twardo
boczek surowy wędzony cienkie plastry
śmietanka 30%
2 łyżki oleju
Przyprawy – ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, sól
Sposób przygotowania:
Zupa: Pietruszkę, seler, por i marchew zalewamy wodą, dodajemy przyprawy
i gotujemy. Gdy warzywa lekko się podgotują wrzucamy białą kiełbaskę i ziemniaki pocięte w kostkę. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie i ugotowane odcedzamy je od bulionu. Do czystego wywaru z powrotem wrzucamy ugotowane warzywa
(z wyjątkiem pora i marchewki). Na patelni podsmażamy cebulkę i dodajemy ją. Starty na tarce, na drobnych oczkach chrzan oraz ten ze słoiczka także wrzucamy do garnka. Blendujemy i zagotowujemy. Na koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku.
Chips bekonowy: Na suchej patelni smażymy plastry boczku, do uzyskania bursztynowego koloru. Boczek odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Zupę chrzanową podajemy z wcześniej ugotowanym jajkiem, białą kiełbasą i chipsem
z boczku.
SMACZNEGO!
KGW GUTOWIANKI”
Materiały umieszczone w portalu Wizjalokalna.pl chronione są prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Korzystanie z materiałów w całości lub fragmentach, dalsze ich rozpowszechnianie bez zgody pisemnej redakcji portalu Wizjalokalna.pl, jest zabronione.